Skaffa fiber på egen hand

Dra igång en egen fiberkampanj
 

Finns intresse för fiber där du bor – eller är du rätt person att skapa det? Då kan du och dina grannar, med hjälp av oss på Telia, se till att få fiber till ert område.

 

SÅ HÄR GÅR DET TILL
 

1. Kontakta Telia

Kontakta oss via kontaktformuläret längst ner på Kontakta oss-sidan.

Tillsammans hjälps vi sedan åt att definiera ditt område i en kartskiss. Därefter ser vi över förutsättningarna för er att beställa fiber, exempelvis om fibernätet är utbyggt i ert område eller ej.

 

2. Erbjudande, informationskampanj och beställning

Vi tar fram ett erbjudande. För att hjälpa dig och dina grannar att få uppintresset för fiber så får ni informations- och beställningsmaterial av oss. På vissa orter kan vi även stötta med ett informationsmöte.

Beställer tillräckligt många hushåll fiber så kan vi bygga fiber i ert område och tecknar då ett avtal med varje enskild villaägare.

Läs mer om hur hela processen går till under Öppen Fiber steg för steg.


3. Fiberanslutning

Vi på Telia hjälper till med allt. Vi sköter planering, eventuellt grävarbete och fiberinstallation.

Arbetet tar normalt runt 6-9 månader. Varje villaägare får en uppskattning av när vi beräknar arbetet vara klart, ett datum då arbetet garanterat är klart och kan logga in på Min Fiber för mer information kring sin fiberanslutning.

Här kan du läsa mer om hur det går till att skaffa fiber och i vår checklista för hushåll finns mer information till varje enskild husägare.

Bygg eget nät med hjälp av Zitius
 

Byalag som vill bygga fibernät rekommenderar vi ta hjälp av Zitius.
 

Zitius är en kommunikationsoperatör med gott renommé och lång erfarenhet av att hjälpa byalag och fiberföreningar att skaffa fiberanslutning. Precis som Öppen Fiber från Telia så bygger Zitius öppna fibernät, vilket innebär att varje hushåll själv väljer leverantör av bredband, tv och telefoni. Zitius ägs av Telia.

Läs mer:
Steg för steg-guide: fibertillalla.se
Tjänsteportal: zmarket.se

Kontakt:
Telefon: 020-11 85 00

Ett avtal ger fiber åt alla


Samla samfälligheten eller föreningen – eller skapa en tillsammans med grannarna – och teckna ett gemensamt avtal om fiber till varje hushåll.
 

SÅ HÄR GÅR DET TILl

 

1. Se över stadgar och tillstånd

Se över föreningens stadgar. Om ni inte har några stadgar rörande fiber, bredband eller tv så behöver ni antingen förnya stadgarna eller skapa en ny förening. Alternativet är att beställa Individuella avtal som enskilda fastighetsägare, se fliken Individuella avtal.

Ideella föreningar och stiftelser rekommenderar vi alltid att beställa fiber som enskilda fastighetsägare, se fliken Individuella avtal.

Äger föreningen mark behöver ni kunna ge oss föreningens tillstånd att gräva på den (om vi bedömer att detta behövs).

 

2. Offert och avtal

Kontakta oss via intresseformuläret nedan.

Vi ser över huruvida fibernätet är utbyggt i ert område  och återkommer med en offert. Vi erbjuder antingen vårt öppna fibernät Öppen Fiber, där Telia levererar fiberanslutningen och varje hushåll självt väljer tjänsteleverantör, eller Telia Fiberanslutning, där Telia levererar både fiberanslutning och ett grundpaket med bredband, tv och/eller telefoni.

Om tillräckligt många hushåll är intresserade så tecknar vi ett avtal med den juridiska personen samfälligheten/föreningen.

 

3. Fiberanslutning

Vi på Telia hjälper till med allt. Vi sköter planering, eventuellt grävarbete och fiberinstallation.

Arbetet tar normalt runt 4 månader. När vi tecknar avtal får ni en uppskattning av när vi beräknar arbetet vara klart och ett datum då vi garanterar att arbetet är klart

Här kan du läsa mer om hur det går till att skaffa fiber och i vår checklista för hushåll finns mer information till varje enskild husägare.

Tack! Vi hör av oss till dig inom kort.
Ett tekniskt fel inträffade. Försök igen eller kontakta kundtjänst om problemet kvarstår.

Intresseanmälan

Ungefärligt antal husägare som är intresserade av fiber: